zaterdag 28 april 2018

Uit de comfort-zone: overstap naar duurzame energie


Over het algemeen houden mensen niet zo van verandering. Velen van ons zijn het meest gelukkig als de basis in ons leven lekker veilig, stabiel en rustig is. Als de primaire levensbehoeften goed geregeld zijn, dan kunnen we af en toe eens wild doen en grenzen opzoeken met een vrienden-weekendje-weg, bungeejumpen of diepzeeduiken om daarna weer naar huis te gaan om op de bank te ploffen. 

Hoe raar is het dan als je thuisbasis ineens verandert? Als je huis niet meer veilig en rustig is? Als je niet weet wanneer de aarde zo hard beeft dat er scheuren in de muren komen? Dan mist er ineens een primaire levensbehoefte: veiligheid. Daar houden mensen dus niet van. Ik niet. Jij niet. De Groningers niet. De Groninger bevolking kwam in opstand en het duurde jaren voordat dat leidde tot een echt moedig besluit van het kabinet: het besluit tot drastische afbouw van de gaswinning. Geweldig! (Zie hier hoe we op het provinciehuis reageerden na de aankondiging dat de gaswinning versneld zou worden afgebouwd: 






Ware het niet dat het voor het verminderen van de gaswinning essentieel is dat er in Nederland minder aardgas wordt gebruikt. En het gebruiken van gas zijn we juist zo gewend. Het aardgas is er al 60 jaar en het leek er ook nog wel even te zijn. En met het genomen besluit is dat ineens niet meer zo. Er is dus een verandering nodig bij de gebruikers van aardgas. En we hebben nogal wat gebruikers: miljoenen huishoudens gebruiken aardgas, maar natuurlijk ook duizenden kantoren en bedrijven voor verwarming of als grondstof in de chemie. Die huishoudens en bedrijven worden gerund door mensen. 

En mensen houden niet zo van verandering. Tenzij het wat oplevert! In de jaren zestig van de vorige eeuw ging Nederland in 10 jaar over van kolen op gas. Een mega-operatie en dat zonder digitale hulpmiddelen. Maar iedereen zag de meerwaarde: geen gesjouw meer naar het kolenhok, geen zwarte muren en handen meer én geen extra kosten, want de overheid regelde de transitie middels de financiering van de gas-infrastructuur. Missie geslaagd. Verandering geaccepteerd. En kijk eens wat aardgas ons op heeft geleverd: honderden bedrijven die door aardgas wereldmarktleider werden en ons land economische voorspoed bracht. 


Dat kunnen we toch nog een keer? Nederland heeft veel kennis op het gebied van duurzame energie en is op dit gebied enorm innovatief. We weten in theorie hoe we van het gas af kunnen. We moeten alleen ons gedrag veranderen en voorinvesteringen doen. Als de overheid zorgt voor de randvoorwaarden voor aanleg en financiering van de infrastructuur voor warmte, waterstof en duurzame opwek, dan worden de kosten voor het gebruik van duurzame energie veel lager. Dit is voor veel mensen een grote meerwaarde! Dat maakt het makkelijker  om massaal over te stappen op duurzame energie, met als resultaat: binnen 10 jaar wereldmarktleider op het gebied van duurzame energie met veel economische voorspoed. Kunnen we daarna weer veilig thuis op de bank ploffen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reactions? Please!