donderdag 11 juli 2019

Op reis!

Op reis!

Regelmatig maakt mijn hart een sprongetje: een geluksmoment, een binnenpretje, een grote glimlach. Dat kan om verschillende redenen zijn, maar de laatste tijd zag ik een verband tussen de redenen: het was steeds als ik aan iets nieuws begon. 

Na een lange verkiezingscampagne voor de provinciale verkiezingen in maart, begon op de dag na de verkiezingen de “ reis van een nieuwe coalitie”. Eerst met informerende gesprekken en daarna met formerende gesprekken. En in mei was daar een nieuw coalitieakkoord voor de provincie Groningen. Als college van Gedeputeerde Staten hebben we de prachtige en ook spannende eer en verantwoordelijkheid om samen te bouwen aan de toekomst van de provincie Groningen.

Van het gevoel dat je samen een route uitsippelt en niet precies weet wat je tegen gaat komen, daar kan ik van genieten. Het is als een reis plannen: we gaan op vakantie naar .... en het wordt vast mooi en warm, maar hoe het er precies uitziet weten we niet. We moeten keuzes maken onderweg: gaan we links of gaan we rechts? Geven we ons geld uit aan musea of aan ijsjes op het strand? Drinken we iederen avond een wijntje op het terras in het idyllische dorp of gaan we hardlopen in de omgeving? We weten het nog niet , maar mooi wordt het wel. En alleen van het idee al kun je genieten.

Dat gevoel van “excitement” als je aan iets nieuws begint, dat hebben natuurlijk veel mensen. Ook veel ondernemers die het lef hebben om een nieuw product in de markt te zetten. Ondernemers die op basis van cijfers, maar vaak ook op gevoel, een gat in de markt zien. En daar in springen en risico’s nemen, zonder zeker te weten wat het ze oplevert. Dat moet wel spannend zijn voor deze vele Groningers. Maar gelukkig kennen we heel veel start-ups en onderenemers die keer op keer mooie innovatieve producten op de markt brengen. Want wat hebben we die hard nodig voor de grote transities waar we in zitten. De landbouwtransite, de voedseltransitie, de energietransitie en de economische transitie vragen allemaal om nieuwe oplossingen voor nieuwe “problemen”.

En iedere keer als ik weer zo’n nieuw product zie, dan maakt mijn hart dus een sprongetje. Het doet me denken aan de spanning, aan het genieten van nieuwe ervaringen. Het onbekende van nieuwe samenwerkingen en nieuwe ontdekkingen. 

Nog een paar weekjes en dan is het echt vakantie. Heerlijk genieten van zon, zee en natuur. Maar stiekem kan ik niet wachten tot eind augustus: als we weer verder op ontdekkingsreis mogen. 


( Deze tekst is het voorwoord van http://www.a7dubbelbekeken.nl/editie/a7-juli-2019/ )


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reactions? Please!