donderdag 27 augustus 2015

Groningse wind en zeevaart

Regelmatig ben ik verbaasd over wat er allemaal voor mooie dingen in Groningen gebeuren. Zo ook vandaag. De dag begon vroeg, de agenda was erg strak gepland en er zaten een paar serieuze gesprekken bij. Dan is het des te fijner als er een paar leuke verrassende momenten bij zitten. Rond 16 uur kwam ik voor de tweede keer vandaag in een winderig Farmsum. Deze keer een uitnodiging van het Noorderpoort Maritime & Energy om te zien wat de studenten doen op de opleidingen Zeevaart en AOT.

En ik was onder de indruk van wat ze doen: oefenen in een geweldige simulatieruimte die is ingericht als 'brug' van een groot schip. Voor de gelegenheid zaten we op een schip in Sydney. 

De studenten, Rebekka, Wouter, Melvin en Harke, vertelden hun ervaringsverhalen over techniek, een reis rond de wereld op een schip gevuld met lychees, de keuzes om voor zeevaart te kiezen en nog veel meer. Net als de docenten allemaal duidelijke liefhebbers voor techniek en helemaal op hun plek op hun school in Delfzijl en klaar voor nieuwe uitdagingen in de wereld van de windmolens en zeevaart.

Daarna door naar Overschild om van deondernemers  van EAZ Wind te horen hoe het gaat met hun innovatieve kleine windmolens. Deze jongens hebben een geheel nieuw systeem ontwikkeld waardoor kleine  windmolens veel meer energie opleveren. Zo kunnen ze met 15 meter hoogte en weinig geluid al 10 huishoudens van stroom kunnen verzien. Zo worden molens, die in een schuur in Groningen worden gebouwd, de komende maanden al in meerdere Groningse gemeenten geplaatst.

Hier onder nog een korte presentatie van de molen met prachtige houten bladen!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.