donderdag 15 oktober 2015

De bodem en daarboven
 
Gisteren was ik op bezoek in Loppersum voor een bestuurlijk overleg met wethouder  Prins en wethouder Schollema. De weg er naar toe viel op dat heel veel schoorstenen in de hoofdstraat van Loppersum aangepakt werken: veel steigers en nieuwe schoorstenen: veel bouwwerkzaamheden. En natuurlijk spraken we over de aardbevingen en de gevolgen, maar ook over oplossingen: hoe pakken we de energietransitie op en wat is er voor nodig om grote stappen te zetten. Zo spraken we over zonneparken en wat er voor nodig is om veel schone energie goed op te kunnen wekken, denk aan goede netinpassing van de opgewekte stroom.

 

Vandaag was de 'Netwerkdag van de bodem" in het provinciehuis in Assen. Hoe zorgen we er voor dat er een balans is tussen het benutten van de bodem en de zorg voor een vitale bodem ook voor de generaties na ons? En hoe stemmen we ondergrondse en bovengrondse activiteiten op elkaar af? Hele actuele onderwerpen gezien de gaswinning. Op de bijeenkomst maakte ik ook kennis met een aantal medewerkers van het Ministerie en hebben we gesproken over de mogelijkheden van geothermie in onze provincie.

 

 Een belangrijke conclusie van de dag was dat we weliswaar bijna klaar zijn met het opruimen van verontreinigde locaties, maar dat nieuwe bedreigingen zijn ontstaan. Zoals de bodemdaling, verlies aan organische stof, afnemende bodemvruchtbaarheid en aantasting van het karakteristieke landschap en het bodemarchief.

 

Na nog twee afspraken snel naar huis en koffers pakken,  want morgen zitten we op de boot voor een weekje Texel!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.