zaterdag 3 oktober 2015

Lage rekening en geen aardgas meer nodig

Buiten wordt het weer herfstig en binnen gaan de kachels weer aan. Tijd om na te denken over de energierekening en mogelijk wat energiebesparende maatregelen. Tochtstrip, dubbel extra isolerend gecoat glas, wellicht nu toch eens de muren en het dak isoleren. Of toch niet? De kleine maatregelen om energie te besparen lukken wel, maar voor de grote investeringen is er niet altijd geld genoeg voorhanden. Sterker nog: huizenbezitters doen maar al te graag wat aan energieverbruik en vooral ook hun energierekening. Wil niet iedereen het liefst onafhankelijk zijn en de benodigde energie zelf opwekken? 

Zonnepanelen op het dak, het hele huis goed isoleren, een warmtepomp in huis, energiezuinige apparatuur en comfortabel wonen. Energie-neutraal wonen met 'nul op de meter'. Het is mogelijk en het zorgt voor win-win situaties: investeringen gaan in je huis en je eigen wooncomfort.  Na een paar jaar heb je met de besparing die je doet, je investeringen terugverdiend en betaal je slechts onderhoudskosten.

Bovenstaande klinkt verleidelijk, maar besparen op gas en elektriciteit gebeurt nog niet genoeg. Bovendien blijft de productie van schone energie achter. En dat terwijl er in ons eigen land aardbevingen plaatsvinden als gevolg van het verbruik van diezelfde energie. In Groningen zijn de huurders en bezitters van woningen extra gemotiveerd voor dat energie-neutraal wonen met 'nul op de meter'. Woningcorporaties zoeken naar passende constructies en doen investeringen. Maar veel van de woningen zijn in particulier bezit. Vele van die huizenbezitters hebben scheuren in hun woningen die hersteld moeten worden. Een uitgelezen kans om direct door te pakken en die woningen energie-neutraal te maken. 

Het kabinet tekende in het akkoord 'Herstel van Vertrouwen, vertrouwen op herstel' op dat de aantrekkelijkheid van wonen en woningen in het gebied wordt verhoogd. Voor ons is dat niet het versterken of repareren van onze woningen. Dat is slechts een verplichting op basis van de schade die willens en wetens wordt aangebracht. Een 'plus' kan gecreëerd worden met een financiële bijdrage aan het energie-neutraal wonen. Daar is extra geld voor nodig. Geld dat de mensen verdienen, omdat ze vaak maanden in gescheurde huizen zitten. Zij verdienen extra wooncomfort en energie-neutrale woningen. En als we dat nou eens goed organiseren en leren van de opgedane ervaring, rollen we dat uit over heel Nederland. Het nieuwe strategisch energiebeleid uit de Troonrede begint bij de mensen thuis.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reactions? Please!