maandag 16 november 2015

Hoe word je installateur (m/v) zonnepanelen?

Vandaag had ik de eer om een dak met 72 zonnepanelen te openen. Niet zomaar een dak, maar een 'oefendak'. Rijen met zonnepanelen, waarvan bijna iedere rij een ander soort paneel met een andere streng en een andere omvormer is. Ik ben duidelijk niet de specialist, maar de studenten en bijgeschoolde installateurs die hier hun keuzevak en diploma halen, zijn dat straks wel.

We stonden namelijk op het dak van het Alfa-college waar de eerste gecertificeerde opleiding voor installateurs zonne-energie draait. De eerste lichting is vol, maar ik hoorde: 'als de aanmeldingen doorstromen dan betekent vol dat we de volgende groep gaan draaien", That's the spirit, want we hebben veeeeel installateurs nodig om de energietransitie keihard door te laten zetten. In het Noorden gaan we van 8% duurzame energie in 2013 naar 21 % duurzame energie in 2020. Extra mooi vind ik het dat Christina Wilbrink de 'geestelijk moeder' van deze opleiding is: YES een VROUW!!
De energiewereld is een mannenwereld. Net als de politiek. Ik heb jaren in een Justitiële Jeugdinstelling gewerkt waar de verhouding man/vrouw op de werkvloer ongeveer 8/1 was. In de politiek en het lokaal bestuur is die verhouding gelukkig ietsje beter, maar nog langer niet fifty-fifty. Zo ook in de energiewereld niet. We mogen dan ook wel stellen dat de landelijke campagne 'Meer meisjes in techniek' van 2008 om meer vrouwen de techniek in te krijgen geen doorslaand succes was. Of in ieder geval niet tot een gelijke verdeling heeft geleid. Des te leuker is het om vrouwen met een carrière in de techniek tegen te komen, zoals Christina die carrière maakte vanuit haar functie als installateur. De officiële geopende opleiding is onderdeel van het Energy College, waar bijvoorbeeld ook de opleiding Energy en Maritime van het Noorderpoort in Delfzijl onderdeel van is. Deze opleidingen spelen in op de toekomst van schone energie.  Zij "studeren energie".

Toen ik afgelopen donderdag op het podium stond met Inge Diepman, hebben we ook even aandacht gevraagd voor meer vrouwen in de (duurzame) bouwwereld. Gelukkig werd die oproep ondersteund door vele bedrijven die daar aanwezig waren... nu nog resultaten. Ik begin vast met het creëren van een Old Girls Network. Wie doet mee? 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.