zondag 1 januari 2017

Goede voornemens combineren...

 Tussen de bezoekjes aan familie, vrienden en recepties door is dit toch de dag om even na te denken over de goede voornemens. Is het alleen al omdat je vandaag die vraag gaat krijgen. Anders volgende week op het werk wel weer.

Kleine kans dat in dat rijtje van goede voornemens 'werken aan een beter klimaat' staat. Afgelopen week stond op NOS.nl dat het klimaat niet onder de urgente problemen werd geschaard door een groot deel onderzoeks-deelnemers. Maar op dezelfde website ook dat we moeten wennen aan extreem weer en dat er in Oostenrijk massaal spuitsneeuw nodig is om nog te kunnen skiën. De vraag of er komende maand een elfstedentocht is, wordt niet eens meer gesteld. Dat die verandering van 'koude' winter naar 'warme' winter in 1 generatie plaatsvond, zichzelf versterkt, bakken met geld kost aan bijvoorbeeld dijkverhogingen en wij er zelf iets aan kunnen doen, lijkt niet echt door te dringen.  Het is een beetje net als met de goede voornemens: je moet in actie komen maar je merkt niet direct de effecten.

Gelukkig is het leven soms vrij simpel. Als we de standaard goede voornemens nou eens slim combineren met het klimaat dan zou dat er zo uit kunnen zien:

- Meer bewegen: voor alle activiteiten op minder dan 10 km afstand pak je vanaf nu de fiets in plaats van de auto. Scheelt een hoop zitvlees, zwembandjes, geld en CO2uitstoot.
- Meer geld in de buutse houden: isoleer je huis, neem zonnepanelen. Na het afbetalen van de investering, kun je het geld zelf houden. Scheelt verkwisting, tocht en koude voeten.
- Meer slapen: aangezien later opstaan vaak geen optie is, is op tijd naar bed gaan de uitdaging. Stel de slimme meter zo in dat om 22 uur de verwarming uit gaat en je verlangt snel naar dat warme dekbed. Scheelt een hoop gas en elektriciteit en geeft je de volgende dag zelf weer meer energie.
- Meer aandacht voor de kinderen: offline is the new luxury. Plant de kinderen wat minder achter de iPad of tv en doe 'mens erger je niet'. Scheelt vierkant oogjes, schuldgevoel en stroom.
- Stoppen met roken: download een app die bijhoudt hoeveel geld ieder niet gerookt pakje je oplevert. Investeer dat in aandelen in schone energie. Scheelt zwarte longen en levert een hoop schone energie op (zonnepanelendelen en winddelen zijn goede investeringen).

Meer goede voornemens en slimme oplossingen welkom ;-)

NB: mijn eigen goede voornemens? Meer informatie geven over effecten klimaatverandering en  ook meer #goednieuws over energietransitie naar buiten brengen. Proost!